Κλείσιμο

Σύγκλινο από την Μάνη

Υλικά

  • 2 κιλά παστό κρέας χοιρινού
  • 1 πορτοκάλι στα 4 κομμένο
  • 1½ φιάλη κρασί κόκκινο, ξηρό
  • 2 φλυτζ. νερό

Για τα λουκάνικα

  • 2 λουκάνικα (60 εκατ. περίπου το καθένα), κομμένα σε κομμάτια 10 εκατ.
  • 8 πορτοκάλια στυμμένα, μόνο οι φλούδες
  • αλάτι, πιπέρι

​Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε το κρέας: Το πλένετε καλά μέσα σε μπολ με ζεστό νερό 3 φορές για να φύγει το αλάτι. Το κόβετε σε μερίδες εκεί που είναι χαραγμένο και βάζετε τα κομμάτια στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά, σε μια ή περισσότερες στρώσεις. Προσθέτετε όλα τα υλικά και το βάζετε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζετε τη φωτιά στο ελάχιστο για να ψιλοβράζει και σιγομαγειρεύετε για 1-1½ ώρα. Δοκιμάζετε το κρέας αν είναι μαλακό. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε άνετη πιατέλα και το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη για να μην μαυρίσει.

Ετοιμάζετε τα λουκάνικα: Bάζετε τις πορτοκαλόκουπες σε ταψί και τους ρίχνετε στο εσωτερικό λίγο αλάτι. Ρίχνετε στη σάλτσα της κατσαρόλας (που βράσατε το κρέας) τα λουκάνικα και τη βάζετε σε δυνατή φωτιά. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για ½ ώρα. Αφαιρείτε να λουκάνικα και τα βάζετε στην πιατέλα με το κρέας. Ρίχνετε τις πορτοκαλόκουπες στη σάλτσα και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά. Τις βγάζετε και τις βάζετε μαζί με το κρέας και τα λουκάνικα.

comments powered by Disqus