Σε υψόμετρο 1160μ και κοντά στα Γιάννενα υπάρχει μία κωμόπολη, ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στις βουνοπλαγιές της Πίνδου, που αποκλείεται να μη συγκινήσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της χώρας μας και ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων. Κτίστηκε από κτηνοτρόφους σε μια πολύ προνομιακή θέση, καθώς βρισκόταν πάνω στο κύριο πέρασμα μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας. Το Μέτσοβο, το διαμάντι της Πίνδου, στο οποίο τον Χειμώνα λειτουργεί και πλήρως οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, είναι γνωστό αρχικά για τους εθνικούς ευεργέτες του, Ελένη Τοσίτσα, Μιχαήλ Τοσίτσα και Γεώργιο Αβέρωφ, οι οποίοι συνέδραμαν στη δημιουργία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Αποτελεί αγαπημένο προορισμό ταξιδιωτών τόσο την Άνοιξη και το καλοκαίρι, όσο και τον Χειμώνα και το Φθινόπωρο. Αρχικά είναι γραφικό, σαν μία μικρή ζωγραφιά: πετρόχτιστα σπίτια, δρομάκια πλακοστρωμένα, παραδοσιακά κτίρια, συνθέτουν ένα μαγικό σκηνικό. Στους δρόμους μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμα και ντόπιες γυναίκες που είναι ντυμένες με την παραδοσιακή τους στολή και δίνουν ένα άλλο χρώμα , μία άλλη αίσθηση στο όλο τοπίο.
Αξίζει να δείτε:
- Το μουσείο λαϊκής τέχνης που στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοσίτσα
- Την πινακοθήκη Ευαγγέλου Αβέρωφ, με έργα του 19ου και 20ού αιώνα
- Την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 1511
- Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου
- Τη μονή Παναγίας Μετσόβου
- Τον Αβερώφειο Κήπο ο οποίος είναι ένα πάρκο 10 στρεμμάτων όπου βρίσκονται όλα τα είδη των δέντρων της ανεπανάληπτης φύσης της Πίνδου.
- Το Κέντρο Ενημέρωσης για τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου Βάλλια Κάλντα.
- Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στο οποίο πραγματοποιείται η οινοποίηση, η ωρίμανση και η εμφιάλωση του φημισμένου κρασιού της περιοχής.
- Η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους Μετσοβίτες
- Στο Ανήλιο τον Ναό της Αγίας Παρασκευής και να διασκεδάσετε στο νέο χιονοδρομικό κέντρο στη θέση Ζυγός
- Στο Ανθοχώρι το Μοναστήρι Κόκκινης Πέτρας του 17ου αιώνα
- Στη Χρυσοβίτσα το Βυζαντινό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του 1486
- Στη Μικρή Γότιστα τον Οικισμό των Μολοσσών στο κάστρο του Γραδετσίου
- Στο Μεγάλο Περιστέρι τη Μονή Μέγγουλης του 1588
Παράλληλα να απολαύσει τη βόλτα του στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου, στην οποία μπορεί κανείς να συναντήσει ένα μωσαϊκό από πλήθος ετερόκλιτων ταξιδευτών, τους παππούδες που με χαρά δίνουν τις συμβουλές τους στους ταξιδιώτες, ηλικιωμένες Mετσοβίτισσες να κουβεντιάζουν στα βλάχικα, φορώντας τα παραδοσιακά τους ρούχα, να απολαύσετε επίσης τον καφέ του στα παραδοσιακά καφέ και να αγοράσει τα σουβενίρ του. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να γευτείτε στις τοπικές ταβέρνες πλούσια εδέσματα, να απολαύσετε γαστρονομικές λιχουδιές, όπως κοντοσούβλι, λουκάνικα, γίδα βραστή, κοτόπουλο με χυλοπίτες, πρασοκεφτέδες, ξινό τραχανά, γίγαντες, φασόλια με μπαρμπούνια, μπουρανί, και ασφαλώς τα τυριά Μετσοβόνε, Μετσοβέλλα και Μετσοβίσιο που τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη.
Για όσους είναι λάτρεις της περιπέτειας το Μέτσοβο δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούν με ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, rafting και ποδήλατο βουνού. Ένα από τα πιο όμορφα τοπία στα περίχωρα του Μετσόβου είναι η τεχνητή λίμνη των πηγών Αώου, που αξίζει να κάνετε τον κύκλο της με το αυτοκίνητο.
Επιλογικά, η λέξη φοκλόρ σε αυτό το κεφαλοχώρι της Πίνδου, το Μέτσοβο, βρίσκει τον πιο ιδανικό εκφραστή του. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε μετσοβίτικα υφαντά . Μία ακόμη τέχνη που έκανε διάσημο το Μέτσοβο είναι η ξυλογλυπτική, ενώ μπορείτε να αγοράσετε ξυλόγλυπτα σουβενίρ. Κλείνοντας, για ένα πράγμα να είστε σίγουροι, πως η ομορφιά του θα σας αιχμαλωτίσει και θα σας αφήσει τις πιο όμορφες αναμνήσεις.