Κλείσιμο

Δημήτρης Χαριτίδης - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος TEZ TOUR Greece

Δημήτρης Χαριτίδης - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της  TEZ TOUR Greece

Ο καθοριστικός ρόλος της Tez Tour Ελλάδας στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού το 2020

Παρόλο που η φετινή τουριστική χρονιά θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας, εντούτοις ο επικεφαλής της Tez ToursΕλλάδας επαγρυπνά και ανασκουμπώνεται προκειμένου ο Έλληνας tour operator να δηλώσει ότι όχι μόνο αφουγκράζεται αλλά και ανταποκρίνεται σθεναρά και δυναμικά στις νέες απαιτήσεις της εποχής της πανδημίας. Αποφεύγοντας να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και όντας ρεαλιστής και ειλικρινής παραδέχεται ότι «η κατάσταση στην κύρια αγορά μας που είναι η Ρωσία είναι προς τον παρόν δυσχερής καθώς είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν βαρύτατα από τον κορωνοϊό που όπως εκτιμάται έφτασε στην κορύφωσή του αλλά περισσότερες από 2 εκατ. απολύσεις έγιναν το τελευταίο δίμηνο στη συγκεκριμένη χώρα. Παρόλα  αυτά σιγά- σιγά η Ρωσία επιστρέφει στην κανονικότητα και δειλά - δειλά ακούγονται οι φωνές για το άνοιγμα των συνόρων. Ελπίζουμε ότι τελικά οι Ρώσοι έστω από τον Αύγουστο θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην χώρα μας και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις πτήσεις μας μόλις επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις κυβερνήσεις και των δυο χωρών. Επίσης είμαστε σε αναμονή αποφάσεων για τα ταξίδια των Ουκρανών και Λευκορώσων, εκεί ήδη έχουν επιτραπεί τα τουριστικά ταξίδια προς τρίτες χώρες , ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πτήσεις τσάρτερ από την Λευκορωσία προς την Αλβανία, και από 2/7 ξεκινάνε τα προγράμματα στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Εμείς περιμένουμε το πράσινο φως από την δικιά μας κυβέρνηση να ανακοινώσουμε τις πτήσεις.  Ωστόσο, η Tez Tour ξεκινάει   πτήσεις από αρχές Ιουλίου από τις Βαλτικές χώρες- όπου διατηρούμε την πρωτοκαθεδρία στην κατάταξη με τους tour operators- τη Ρουμανία- κατέχουμε το 30% στις αφίξεις των Ρουμάνων στην Κρήτη – και την Βουλγαρία.    

Ωστόσο και όπως υποστηρίζει ο κ. Χαριτίδης για τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η Tez Tour Ελλάδας είναι ουτοπική η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, να καταφτάνουν δηλαδή στα ελληνικά αεροδρόμια Ρώσοι και τουρίστες από τις Βαλτικές χώρες, τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τα μέσα φθινοπώρου και έπειτα τη φετινή χρονιά. «Μακάρι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου να πετύχει με τα δυτικά κράτη εάν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου καθώς τον Νοέμβριο επισκεπτόταν την Κρήτη τουρισμός τρίτης ηλικίας που τώρα και λόγω του COVID-19 θεωρείται ευπαθής ομάδα και όπως είναι φυσικό φοβάται να ταξιδέψει», εξηγεί σχετικά. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Tez Tour Ελλάδας φέτος και μετά από πολλά χρονιά θα επισκέπτονταν και θα γνώριζαν τη μαγευτική Κρήτη τουρίστες από Καζακστάν. Η επιδημία όμως άλλαξε τον προγραμματισμό και «φέτος δεν θα πάρουμε αυτό το ρίσκο καθώς για την έκδοση βίζας στο συγκεκριμένο κράτος απαιτείται χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων», αποκαλύπτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας. 

Ωστόσο και στην περίπτωση που επιτραπεί στους Ρώσους να ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι, η Ελλάδα καλείται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την προσέλκυσή τους σε ελληνικούς προορισμούς. Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η πρωτοβουλία για την «έκδοση pro visa ( όπως στην Κύπρο)  την οποία θα δύνανται να αποκτούν οι υποψήφιοι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τα στοιχεία στην ανάλογη για το καίριο θέμα αυτό ιστοσελίδα και καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό της τάξεως των 6 ή 7 ευρώ, μέσω της πιστωτικής τους κάρτας. Μέσα σε λίγες ώρες θα λαμβάνουν από τα αντίστοιχα ενημερωμένα συστήματα την επιβεβαίωση η οποία θα αναγνωρίζεται στον έλεγχο διαβατηρίων στον ελληνικό προορισμό υποδοχής τους», συστήνει ο κ. Χαριτίδης. Παράλληλα δηλώνει την αντίθεσή του με την έκδοση εθνικής βίζας στους Ρώσους τουρίστες στον τελικό ελληνικό προορισμό τους. Και τούτο διότι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές, θα πρέπει να προσληφθούν υπάλληλοι, θα απαιτείται χρόνος για την έκδοση της εθνικής βίζας με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνωστισμού και συγχρωτισμού που θα πρέπει να αποφεύγονται την εποχή της πανδημίας.  

«Κάποιες φορές στον ανταγωνισμό μας με την Τουρκία νιώθω ότι παλεύουμε στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με όπλα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου»

Τη φράση αυτή επέλεξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας για να καταδείξει την υπεροχή της Τουρκίας στην τουριστική της στρατηγική ακόμα και την εποχή της πανδημίας. «Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι που είναι ιδιοκτήτης του πολυσχιδούς τουριστικού group Etsgroup, γνωρίζει πολύ καλά πώς λειτουργεί η παγκόσμια τουριστική αγορά και σε συνεργασία με ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες αλλά και με την κρατική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines έχουν προβεί σε πολλές κινήσεις- π.χ. διεθνής καμπάνια για Covid free περιοχές- προκειμένου να αποσπάσουν το μερίδιο αγοράς που τους αναλογεί από την πίτα του διεθνούς τουρισμού», εξηγεί ο κ. Χαριτίδης. Σπεύδει να συμπληρώσει με νόημα ότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον και καλούμαστε να παρακολουθούμε επισταμένα τις κινήσεις όλων των άλλων χωρών στον καίριο τομέα της προσέλκυσης εισερχόμενου τουρισμού στα σύνορά τους. Είμαστε μια πολύ όμορφη χώρα αλλά δεν είμαστε η μοναδική σε όλη την υφήλιο. Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε το τουριστικό προϊόν ανταγωνιστριών χωρών. Με τους άξονες αυτούς και υλοποιώντας τη δική μας τουριστική στρατηγική, θα καταστήσουμε ελκυστικότερο και καλύτερο το τουριστικό μας προϊόν». 

Εκλογές ΣΕΤΕ

Ο Ελληνικός Τουρισμός είναι αντιμέτωπος για πρώτη φορά με τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Οι άνθρωποι του κλάδου έχουν κερδίσει πολλές μάχες ως σήμερα ωστόσο αυτή την φορά καλούνται να ανταποκριθούν όχι μόνο σε δύσκολες συνθήκες αλλά και συνάμα άγνωστες.

Ο ΣΕΤΕ είναι η φωνή των ανθρώπων του τουρισμού, ο φάρος της Ελληνικής πολιτείας για τον τουρισμό, και φυσικά η δύναμη προοπτικής του.

Πεποίθηση όλων των ανθρώπων του πλέον δυναμικού κλάδου της οικονομίας μας είναι, ότι αν και η μάχη είναι δύσκολη, και συνάμα σε αρκετές περιπτώσεις άνιση, ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες.

Όμως για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχει συντεταγμένη στρατηγική, καλά μελετημένος σχεδιασμός και φυσικά ατελείωτες ώρες δουλειάς που για πρώτη φορά αυτή δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με κέρδη.

Ως επαγγελματίας στον τουρισμό για περισσότερα από 20 χρόνια, σε μεγάλες εταιρείες και έχοντας υπηρετήσει την ξενοδοχεία και το tour operating καταθέτω την υποψηφιότητα μου στην κρίση των συναδέλφων εκλογέων για μια θέση στο ΔΣ του ΣΕΤΕ.

Στόχος μου είναι να αναδείξω την δύναμη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο των τουριστικών πρακτόρων στο ταξιδιωτικό και τουριστικό σύστημα ειδικά αυτή την δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα αλλά και το αύριο του Ελληνικού τουρισμού.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις να συνθέσουμε την εμπειρία και την γνώση μας και να ανταποκριθούμε στα ακούσματα των συναδέλφων και συνεργατών που περιμένουν από το Σύνδεσμο να σταθεί όχι μόνο στο ύψος των περιστάσεων αλλά να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τις επόμενες χρονιές επιδιώκοντας την καθολική καταρχάς επαναφορά, αλλά και τις βάσεις για στόχους που θα αποτελούν ορόσημο για την συνέχεια.

Η πολιτεία επιθυμεί ένα ισχυρό ΣΕΤΕ δίπλα της, οι επαγγελματίες απαιτούν ένα όργανο με θεσμική παρουσία αντάξια των υψηλών προσδοκιών τους.

Σε αυτή την στόχευση και σε αυτό το πνεύμα,  καταθέτω την υποψηφιότητα μου για τις επικείμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου με αισιοδοξία ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε

comments powered by Disqus